Kelek çıkmama garantili karpuz seçme rehberi
3 mins read

Kelek çıkmama garantili karpuz seçme rehberi


Karpuzu keyifle yemek yaz mevsiminin sevilen bir klasiği olduğu için satın aldığımız her karpuzun şiir gibi olması arzumuzdur her zaman.

Öncelikle rengi fikir verir satın alana. Kabuğu çatlak veya ezik olmamalıdır. Rengi koyu renkli ve donuk olursa, bir yerinde sarıca bir leke varsa iyi rüyalardaki karpuzun çıkma ihtimali yüksek.

Şekil de renk kadar önemli. Simetrik ve düzgün şekilli olması sizi iyi bir karpuza bir adıma daha yaklaştırır.

Sırada ses testi vardır. Parmaklarınızın ucuyla hafifçe kabuğa vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa sağlam, olgun ve lezzetli olma olasılığı daha da artmıştır. Olgun olmayan ve lezzetsizinin sesini hemen anlarsınız, kulağa hoş gelmez. Sizi memnun etmez!

Karpuzun alt kısmında olgunlaşmanın tamamlandığını gösteren bir leke özellikle de sarı bir lekenin olması şart. Bir de üzerindeki lekeler beyaz değil krem veya sarı renkte olmalı. Bu leke olmayıp satın alıyorsanız ‘kelek’ bir karpuza hazır olun.

Oldu da aldınız halen sorun yok. Dilim dilim yemeyi unutun ama. Pembe, tatsız bu karpuzla tarifler hazırlamaya başlayabilirsiniz demektir. Karpuzun tatlı olanı envai çeşitte peynirle (özellikle tulum ve Ezine) iyi gittiği için size tatlı kategorisinden iki tarifimiz var. İkisi de serinletici.

En iyi zamanı temmuz ve ağustos ayları olan karpuz güçlü bir antioksidan kaynağı. Ferahlatıcı özelliğinden dolayı da çok sevdiğimiz karpuzda yüksek oranda likopen ve C vitamini bulunuyor. Likopenden olsa gerek güzelini yiyince ne stres kalıyor ne sıkıntı. Keleğine denk gelirseniz eğer Google’da trend olan tariflerimizi hazırlayın.

KARPUZLU GRANITA

3.5 su bardağı karpuz suyu (3 kiloluk bir karpuzdan elde ediliyor)

150 gram toz şeker

Karpuzun kabuğunu kestikten sonra iç kısmını küçük dilimlere ayırın. İnce delikli bir kevgirin içine alın. Elinizle bastırıp suyunu sıkın. Spatulayla bastırıp kalan suyunu da süzün.

Şeker ve 1 bardak karpuz suyunu sos tenceresine alıp şeker eriyene kadar orta ateşte ısıtın.

Karışımı ocağın üzerinden alıp kalan karpuz suyunu ekleyin. 30 cm çapında ve 5 cm yüksekliğinde bir kabın içine karışımı dökün. Üzeri açık olarak derin dondurucuya yerleştirin.

Yaklaşık 2 saat sonra donmaya başlayacağı için sürenin sonunda iki çatalla hızlıca karıştırın. Tekrar derin dondurucuya kaldırıp birer saat aralıklarla işlemi 2 kez daha tekrarlayın.

Soğuk bardakların içine granitayı doldurup hemen servis yapın.

Kalan olursa üzerini streç film ile kapatıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

KARPUZLU SMOOTHIE

Yarım su bardağı su veya Hindistan cevizi sütü

5 adet çilek

4-5 adet kırmızı dut

1 tatlı kaşığı bal

2-3 damla limon suyu

1 dilim karpuz (kabuğu soyulmuş)

Tüm malzemeyi blender’den geçirip taze olarak içebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir